Vad krävs för att bli civilingenjör?

När många tänker på ett fint och avancerat jobb så tänker de ofta ganska snart på civilingenjör. Det ligger en del i att detta är ett avancerat jobb, där man också har en ganska bra lön. Men det är också riktigt roligt och det finns många bra anledningar till att söka sig en karriär inom denna bana. Här kommer några tips på vad du kan göra för att bli civilingenjör.

Utbildning

Först och främst är det såklart bra att ha koll på vad som krävs för att bli civilingenjör när det kommer till utbildningen. Till att börja med behöver du en gymnasieutbildning inom antingen natur eller teknik för att kunna söka in på programmet. Det går också att ha läst en annan linje på gymnasiet men ofta behöver man då komplettera med enskilda kurser eller vad som kallas för tekniskt basår.

Väl på universitetet är civilingenjörsutbildningen fem år lång. Du läser först tre år lite mer generellt för att sedan specialisera dig de sista två åren och plugga en så kallad master. Det går att läsa till civilingenjör på många olika platser i landet och det är inte säkert att du behöver flytta för att hitta en bra utbildning.

En sak som är bra att tänka på är att en hel del av dessa program har ganska höga intagningspoäng. För det mesta kan du antingen söka in på dina betyg eller på högskoleprovet. Ibland finns också speciella naturvetenskapliga prov du kan göra för att skaffa dig en plats på utbildningen.

Vad krävs av mig?

Vissa personliga egenskaper är bra att ha för att kunna bli en duktig civilingenjör. Det är till exempel bra om du är lite av en problemlösare och tycker om att fundera ut kluriga lösningar på svåra problem. Ofta är det detta som en civilingenjör sysslar med i sitt arbetsliv.

Något annat som kan krävas åtminstone i viss utsträckning är ett intresse för matematik och fysik. Inte bara utbildningen utan också arbetet som följer innehåller ofta en hel del matematik och fysik och det är därmed bra om man inte tycker att dessa delar är jättetråkiga.

Till sist är det också såklart bra att ha ett högt driv och en ordentlig arbetsmoral. Både jobbet som civilingenjör och utbildningen är ofta ganska intensiv och kräver en del karaktär. Det är inte helt ovanligt att man som civilingenjör hamnar i en roll som ledare eller chef. Tycker du om att befinna dig i denna typ av situationer kan alltså jobbet som civilingenjör passa dig bra.

För att sammanfatta det hela kan den som har den rätta viljan och drivet skaffa sig en karriär som civilingenjör, även om det kommer att krävas en hel del hårt arbete på vägen.